Autisme werkt! Een ode aan de passie en sterke eigenschappen van mensen met autisme

Autisme werkt! Een ode aan de passie en sterke eigenschappen van mensen met autisme

Autisme werkt! Een ode aan de passie en sterke eigenschappen van mensen met autisme

Autisme werkt! “Door mijn autisme heb ik geduld, werk ik heel precies en kan ik mooie dingen maken.” vertelt Henk op zijn werkplek, imkerij de Valksche Bijenhof in Kootwijkerbroek.

Deze week is de  NVA Autismeweek. Het thema is dit jaar Autisme werkt!, een ode aan passie en de sterke eigenschappen van mensen met autisme. Een mooi artikel wat vorig jaar al verscheen in ons Lelie magazine sluit hier goed bij aan. We delen het graag nog een keer!

Henk is 18 jaar als bij hem de diagnose autisme wordt gesteld. Daar ging een geschiedenis van onbegrip, ontkenning en problemen thuis, op school en met vrienden aan vooraf. Met zijn ambulant begeleider, Stephan Roelofs, heeft hij geleerd de diagnose te accepteren en te groeien in zelfvertrouwen.
Henk moet er even over nadenken als hem de vraag wordt gesteld: “Wat is voor jou de kracht van autisme?” Maar dan somt hij ze op, zijn sterke eigenschappen: “Door mijn autisme heb ik geduld, werk ik heel precies en kan ik mooie dingen maken.”

Trots
We zijn bij Henk te gast op zijn werkplek, imkerij de Valksche Bijenhof in Kootwijkerbroek. Hij is trots op zijn baan en op wat hij daar bereikt heeft. Hij geeft ons graag een rondleiding en neemt ons mee naar de ruimte waar de honingpotten gevuld worden en naar de bijenkasten die rondom het bedrijf staan. Zijn werkgever, Gerard van de Braak, herkent de sterke eigenschappen van Henk en bevestigt het belang ervan: “Juist zijn gestructureerdheid zorgt ervoor dat hij netjes werkt en overzicht houdt. Dat is voor een voedselproducerend bedrijf erg belangrijk.”

Sinds zijn 15e jaar krijgt Henk vanuit Agathos begeleiding van Stephan Roelofs. “Voordat ik begeleiding kreeg, ging het vooral thuis vaak mis. Ik had veel zorgen in mijn hoofd over dingen die gebeuren. Mijn hoofd was aan het eind van de dag zo vol dat ik kon ontploffen als ik thuis was. Ik had last van angsten en durfde geen contact te maken.” Als de diagnose Autisme is gesteld, is Henk daar niet alleen maar blij mee: “ik wilde precies als anderen zijn. Inmiddels weet ik dat alle mensen wat hebben. Niemand is perfect.” Een belangrijk leerpunt voor Henk, die graag perfect werk aflevert. “Ook dat heb ik moeten leren en accepteren: ik mag fouten maken.”

Uitdagingen
Henk houdt van uitdagingen in zijn leven, hoewel hij opziet tegen veranderingen. “Ik wil niet stil blijven staan, ik wil blijven groeien. Ik zoek uitdagingen en tegelijk vind ik nieuwe dingen moeilijk. Als ik aan nieuwe dingen wil beginnen, of als Stephan mij op nieuwe uitdagingen wijst, word ik daar eerst erg onrustig van. Dan wordt mijn hoofd zo vol, dat er eigenlijk niets meer bij kan. Samen met Stephan knippen we het plan dan in stukjes en maken we er kleine stappen van. Niet alles hoeft meteen en tegelijk te gebeuren. Op die manier krijg ik weer ruimte in mijn hoofd en houd ik het overzicht. Zo  kan ik weer verder.” Gerard van de Braak, die regelmatig bij de begeleiding wordt betrokken, herkent wat Henk zegt: “Stephan geeft Henk inzicht in zijn eigen denkproces. Daardoor kan hij goed onder woorden brengen wat er bij hem gebeurt. Ook voor ons als collega’s is dat erg helpend.”

Vrienden hebben nu een belangrijke rol in zijn leven. “Vroeger maakte ik geen contact met jongeren om mij heen. Ik was bang dat iemand iets tegen mij ging zeggen en dat ik niet wist wat ik terug moest zeggen. Nu begin ik zelf een gesprek. Soms vertel ik daarbij dat ik autisme heb en leg uit wat dat betekent. En als iemand het niet snapt, is het ook goed. Ik heb inmiddels genoeg zelfvertrouwen om daar niet meer helemaal van in de stress te schieten. Ik heb in de kerk nu een vaste vriendengroep waar ik gezellige dingen mee doe.”

Uitlaapklep
Een uitlaatklep is zijn eigen hobbyschuur. Een ruimte voor hemzelf waar hij zich terug kan trekken. En waar hij de mooiste dingen maakt. Trots laat hij op zijn mobiel foto’s van zijn werkstukken zien. Prachtig houtsnijwerk van vogels en schalen, gemaakt met behulp van houtbewerkingsmachines. “Ik ben er graag, ook al doe ik er niets, ik kan er tot rust komen als mijn hoofd weer eens te vol is.”

De kracht van autisme? Hier staat een zelfverzekerde jongeman van 21 met een brok inzicht en zelfkennis. Helemaal op zijn plek bij de imkerij en met genoeg mogelijkheden in zich om nog verder te ontwikkelen.

Stephan Roelofs is Intensief ambulant hulpverlener bij Agathos hulpverlening.
Agathos hulpverlening biedt hulp en begeleiding aan kinderen, jongeren, volwassenen en gezinnen.

Aan de totstandkoming van dit artikel werkte mee: Imkerij De Valksche Bijenhof.

Dit interview komt uit het Lelie magazine dat in juni 2018 verscheen. (Beeld: Judith Leroy. Tekst: Ineke van Dongen)
Klik hier om door dit Lelie magazine te bladeren. Klik hier om het meest recente Lelie magazine gratis aan te vragen.

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

(010) 264 07 77

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.