Maak eenzaamheid bespreekbaar, juist in de zomerperiode!

Maak eenzaamheid bespreekbaar, juist in de zomerperiode!

Maak eenzaamheid bespreekbaar, juist in de zomerperiode!

Kijk jij ook zo uit naar de zomerperiode? Lekker weg met je familie, je vrienden of gewoon gezellig borrelen met je buren of je vriendin in de tuin. Helaas is niet voor iedereen de zomerperiode iets om naar uit te kijken. Het is namelijk ook een periode waarin veel mensen zich eenzaam voelen, omdat hun buren, familie of andere leden uit het netwerk op vakantie zijn.   


Zo ook meneer van der Licht. Hij is op leeftijd en heeft recent zijn vrouw verloren door corona, waardoor hij weduwnaar is geworden. Hij heeft een dochter waarmee hij geen contact heeft. Daarnaast is er sprake van een beperkt netwerk. Hij heeft wel een aantal contacten waarmee hij belt, maar fysieke afspraken heeft hij nauwelijks. Dit komt onder andere doordat de personen uit zijn netwerk zelf ook ouder zijn en daardoor minder mobiel. Daarom is hij door de tip van zijn ambulant hulpverlener aan de slag gegaan met het werkboek 'Stop eenzaamheid zelf'. Het werkboek ervaart hij als een laagdrempelige manier om meer inzicht te krijgen in zijn eenzaamheidsgevoelens. Al schrijvend is hij aan de slag gegaan. De vraag wat hij nu precies wil bereiken in het aangaan van contacten heeft hem geholpen. Het is hem nog meer duidelijk geworden dat hij echt behoefte heeft aan meer fysiek sociaal contact. Het onderdeel over gedachten en gevoelens gaat hij de komende periode verder mee aan de slag. Meneer van der Licht raadt het werkboek bij iedereen aan die eenzaamheid ervaart en daar iets aan wil doen. De ambulant hulpverlener stimuleert hem steeds om met de opdrachten aan de slag te gaan, dit helpt in het proces. Inmiddels zijn er al iets meer contacten met vrijwilligers. Zo proberen we samen het netwerk te vergroten.


De oplossing voor eenzaamheid begint bij degene die zich eenzaam voelt. Iemand moet zelf besluiten iets met de eenzaamheidsgevoelens te willen doen. Jij kunt daarbij wel helpen, namelijk door eenzaamheid bespreekbaar te maken met de mensen in jouw netwerk! Juist ook mensen in de directe omgeving kunnen op een laagdrempelige manier het gesprek aangaan en ondersteunen. Hier is niet altijd een ambulant hulpverlener voor nodig.


Merk je dat er vragen zijn rondom het alleen zijn, wijs diegene dan op de vernieuwde website www.stopeenzaamheidzelf.nl. Je vindt er allerlei informatie over dit thema. Het is ook mogelijk om op deze website het bijbehorende werkboek 'Stop eenzaamheid zelf' aan te vragen. Dit werkboek geeft meer inzicht en mogelijkheden om aan de slag te gaan met eenzaamheidsgevoelens. Het werkboek gaat allerlei thema's langs, bijvoorbeeld over de invloed op je eigen gedachten en verwachtingen. En kijk zelf ook eens rond op deze website. Zo kan je zelf vrijwilliger worden en samen met gebruikers van het werkboek op zoek naar de juiste aanpak. Hiervoor is een speciale e-training beschikbaar.


Weinig mensen zullen gemakkelijk zelf vertellen dat ze zich eenzaam voelen. Om steun te kunnen geven zal je eerst de hulpvraag moeten ontdekken. De signaleringskaart op de website kan daarin helpen. Hoe eerder eenzaamheid wordt ontdekt, des te meer we met elkaar kunnen doen voor deze mensen. Maak eenzaamheid dus bespreekbaar! Het project Stop eenzaamheid zelf is een initiatief van Agathos hulpverlening, NPV en Hip Helpt.  
  
*Fictieve naam gebruikt  

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

(010) 264 07 77

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.