Wat doet een zorgmakelaar?

Wat doet een zorgmakelaar?

Wat doet een zorgmakelaar?

“Ja, goeiemiddag, u spreekt met Kevin. Ik heb een vraagje aan u. Ik heb twee jaar in de gevangenis gezeten en ben sinds vorige week weer vrij. Ik heb geen geld, geen werk en ook geen huis. Kunt u misschien een huis voor mij regelen?” Ik reageer wat verbaasd op deze vraag van Kevin, probeer te achterhalen of hij niet op zoek is naar begeleiding. Maar nee, hij is echt op zoek naar een huis. ‘’Ja want ik zag op jullie website staan dat u makelaar bent…”  Aha…het kwartje valt…
Ik leg Kevin kort uit dat ik zorgmakelaar ben en geef hem het telefoonnummer van het sociaal team van de gemeente waar hij verblijft, zij kunnen hem hopelijk verder helpen.

Een huis regelen gaat mij niet lukken, maar wat doe ik als zorgmakelaar dan wel?
Samengevat ben ik als zorgmakelaar de contactpersoon van ons team bij vragen over nieuwe aanmeldingen voor begeleiding en de financiering daarvan (dit wordt ‘de beschikking’ genoemd).  Niet overal heet deze rol overigens  ‘zorgmakelaar’, soms heet het ‘WMOregisseur’  of heeft het een andere naam. In de praktijk betekent dit elke week heel veel telefoontjes en mailtjes van verwijzers (zoals van sociale teams, psychologen,(huis)artsen, cliënten (of hun familie) en collega’s).

Op een willekeurige werkdag krijg ik bijvoorbeeld de volgende vragen:

-          Mevrouw de Bruin belt. Haar moeder is alleenstaand en dementerend. Voor de familie wordt de zorg steeds zwaarder. Er is recent al thuiszorg ingezet. We spreken af dat ik een collega ga vragen om daarnaast twee keer per week begeleiding te bieden, zodat de familie ontlast wordt. Ik bel gelijk een collega van wie ik weet dat zij ruimte heeft in haar agenda en vraag of zij op intake wil gaan.

-          Via de mail vraagt iemand van Jeugdbescherming of wij zo snel mogelijk  kunnen starten met opvoedondersteuning bij een gezin, het gaat om een crisisachtige en complexe situatie. Na telefonisch nog het een en ander te hebben afgestemd, mail ik de Jeugdhulpverleners in mijn team met de vraag of zij ruimte hebben en maak ik alvast een digitaal dossier aan. 

-          Maaike, een collega, vraagt mij op kantoor om even mee te kijken. Er is een beschikking binnen gekomen voor een cliënt van haar, we kijken samen voor hoeveel uur en hoe lang de beschikking loopt. Ik maak dit in het dossier in orde.


Als zorgmakelaar ben ik (of mijn collega) dagelijks bereikbaar van 8.30-17.00 uur. Wij bellen op werkdagen bij een terugbelverzoek binnen 24 uur terug. We proberen de begeleiding altijd zo snel mogelijk op te starten. En omdat we goed zicht hebben op de ruimte die er is in het team, kunnen we een duidelijke inschatting geven van de termijn waarop gestart kan worden.

Zorgmakelaar zijn is een leuke en afwisselende rol, waarin ik contact heb met heel veel verschillende mensen. Het is een mooie uitdaging om er iedere dag weer voor te zorgen dat cliënten zo snel mogelijk passende hulp krijgen en mijn collega’s steeds weer een gevulde agenda hebben.

Dit gastblog is geschreven door Gineke den Hertog. Zij vervult de rol van zorgmakelaar binnen het team van Agathos Hulpverlening  in Gouda. Wat een zorgmakelaar doet vertelt ze in bovenstaande tekst. In andere teams en/of organisaties heeft de rol van zorgmakelaar soms een andere naam (zoals WMOregisseur).
Als u op zoek bent naar zorg of hulp, kunt u  contact opnemen met onze organisatie. U komt dan vanzelf in contact met de zorgmakelaar van het team bij u in de buurt ( of iemand anders die die rol vervult).

Onze zorg- en hulpverleners - met uiteenlopende functies - schrijven regelmatig een persoonlijk blog over hun (werk)ervaringen, grappige anekdotes of ander interessant leesvoer. Ook is er regelmatig een gastblogger aan het woord. Er is regelmatig iets nieuws te lezen op ons blog! https://www.leliezorggroep.nl/blog

Ben jij op zoek naar werk met waardering?  Kijk op werkenmetwaardering.nl voor onze vacatures.

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

(010) 264 07 77

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.