autisme werkt!

autisme werkt!

autisme werkt!

Autisme werkt; dat is het thema van de wereld autisme dag... Ook wij zijn trots op onze cliënten die hun plek en voldoening vinden in het dagelijks leven! Een cliënt vertelt:

Ik ben 22 jaar. Op dit moment werk ik als klassenassistente bij de kleuters op een basisschool. Ik wil iets over vertellen hoe ik aan deze baan gekomen ben, hoe ik dit ervaar met autisme en wat mijn hulpmiddelen zijn.

 

Voor dit werk heb ik geen opleiding gevolgd, wel heb ik een administratieve opleiding gedaan. Toen ik van school kwam, heeft het nog best lang geduurd voor ik een passende baan kon vinden. In de tussentijd heb ik vrijwilligerswerk gedaan op de basisschool, dit is geregeld via een tante die kleuterjuf is. Toen ik een baan in de administratie kreeg, ben ik dit nog één dag in de week blijven doen. Na ongeveer 1,5 jaar werd mijn contract niet verlengd, ik zat opnieuw zonder werk. Via de gemeente heb ik een coach gekregen die, naast mijn begeleider van Agathos, mij geholpen heeft met het vinden van mijn huidige baan. Tijdens een gesprek met haar kwam mijn vrijwilligerswerk ook aan de orde. Op de basisschool en in de huishouding van een woonvoorziening werd gevraagd of ik dit werk ook leuk zou vinden als betaald werk. Natuurlijk… Zij is er achteraan gegaan en uiteindelijk is er een baan voor drie dagen uitgerold met subsidie van de gemeente.

 

Het werk wat ik vooral doe, zijn werkzaamheden bij de kleuters, zoals voorbereidend knip- en plakwerk. Ook help ik de kleuters bij het maken van een werkje en zorg ik ervoor dat de kinderen het gemaakte kadootje voor papa, mama, opa of oma leuk ingepakt en op tijd mee naar huis krijgen.

Het contact met de kinderen vind ik erg leuk en omdat ik graag creatief bezig ben, past dit werk goed bij mij.

 

Wel heb ik door mijn autisme wat aanpassingen op mijn werk nodig. Ik werk altijd met lijstjes wat ik voor die dag moet doen. Er moet niet teveel op dat lijstje staan, want dan raak ik gestrest. Voor mij moet er veel duidelijkheid zijn en dat krijg ik zo met deze lijstjes. Verder werk ik ook geen hele week, wat voor mij teveel is. Op de dagen dat ik werk, ga ik ook ongeveer gelijk met de kinderen naar huis. Dit is voor mij lang genoeg.

 

Ik werk nu alweer bijna een jaar met veel plezier op de basisschool en hoop dat ik dit nog lang kan blijven doen!

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

010 264 07 77

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.